| Harjoitusajat | Lajit | Vetäjät |

 

 

Brasilialainen ju-jutsu (BJJ)

Brasilialainen ju-jutsu on brasilialaisten Carlos ja Hélio Gracien perinteisten japanilaisten ju-jutsu- ja judotekniikoiden pohjalta kehittämä kamppailu- ja itsepuolustuslaji. Brasilialainen ju-jutsu painottuu erilaisiin maassa käytäviin kamppailutekniikoihin.

Tyypillisessä ottelutilanteessa vastustaja pyritään viemään mahdollisimman pian maahan, jossa ottelu lopetetaan lukolla tai kuristuksella. Lukkopaini muistuttaa hyvin paljon Brasilialaista ju-jutsua, mutta siinä ei käytetä ju-jutsupukua, gi:tä. Laji myös tunnetaan lyhenteellä 'BJJ', sekä nimellä Gracie Jiu-jitsu, Gracien suvun mukaan nimettynä.


 

 

Hokutoryu Ju-Jutsu (HJJ)


Hokutoryu ju-jutsu on Auvo Niinikedon (9. dan) kehittämä suomalainen jujutsun tyylisuunta, jonka tunnuksena on kärjelleen käännetty kolmio. Nimi Hokutoryu tarkoittaa suomeksi käännettynä pohjoisen tähden tyylisuuntaa. Tyylisuunnan japaninkielisellä nimellä halutaan osoittaa kunnioitusta jujutsun synnyinmaata Japania kohtaan.

Laji sopii niin miehille kuin naisille. Se ei vaadi fyysistä voimaa sillä tekniikat perustuvat nopeuteen, ajoitukseen ja hyvään "kamppailusilmään". Hokutoryu-seuroja on maailmalla noin 50. Tyylisuunta on Suomen lisäksi levinnyt mm. Venäjälle, Viroon, Iraniin, Ecuadoriin ja Yhdysvaltoihin. Harrastajista noin 20 % on naisia.

Lajin tekniikkavalikoimaan kuuluvat lyönnit, potkut, heitot, kaadot, vapautumisotteet, lukot, kuristukset, sidonnat, kaatumistekniikat, mattokamppailu sekä veitsi- ja pampputekniikat. Näiden lisäksi tärkeänä osana harjoitteluun kuuluvat ylemmissä vyöasteissa ottelut ja sovelletut kamppailuharjoitteet niin aseetonta kuin aseellista vastustajaa vastaan. Perustekniikat ovat lyönnit, potkut, heitot ja erilaiset hallintaotteet.

Hokutoryussa käytettävä vyöjärjestelmä on merkkinä harrastajan teknisestä kehittyneisyydestä. Kyu- eli oppilasasteet ovat valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen ja ruskea vyö. Dan- eli mestariasteet ovat opettaja-asteita ja vyön väri on yleensä musta. Ylemmät dan-arvot voivat kuitenkin käyttää myös punamustaa, punavalkoista tai punaista vyötä. Dan-arvon haltijaa kutsutaan yleensä senseiksi. Ylemmillä dan-arvoilla voi olla muitakin nimityksiä kuten esimerkiksi shihan, hanshi tai kyoshi.