EKSYMÄ

Eksymäksi kutsutaan magneettikompassin lukeman poikkeamaa erannaisesta eli magneettisesta suunnasta. Erannainen suunta saadaan, kun tosisuuntaan liitetään kartalta saatava eranto, joka voi olla läntinen, miinus (-) merkkinen tai itäinen plus(+) merkkinen (Suomessa eranto on itäinen). Eranto liitetään tosisuuntaan vastakkaismerkkisenä, jolloin saadaan magneettinen suunta (MS).

Eksymä on:

Eksymä lasketaan vähentämällä magneettisesta suunnasta kompassisuunta -> Eks = MS - KS.

Eksymän määritys

Eksymä määritetään käytännössä helpoimmin ajamalla kartalle merkittyä linjaa pitkin ja lukemalla kompassilukema. Muutetaan kartalta mitatun linjan tosisuunta erannon avulla magneettiseksi suunnaksi ja vähennetään siitä kompassilukema, jolloin saadaan selville eksymän suuruus.

Esimerkki 1:Ajetun linjan tosisuunta (TS) on 050° ja kompassi näyttää lukemaa 052° . Määritä kompassin eksymä, kun merikartalta saatava eranto on +7°.

 

 TS =  050°
 er (+)

- 7°

 MS =

043°

 KS =

 052°

 eks. =

 -9°

Eksymän käyttö ohjailussa

Jotta magneettikompassin avulla voidaan ajaa oikeita tosisuuntia, tulee eksymä liittää oikein magneettisuuntaan tai kompassisuuntaan. Kompassisuuntaa tarvittaessa liitetään eranto ja eksymä käänteismerkkisinä ja tosisuuntaa haettaessa ne liitetään tosimerkein. On olemassa sanonta: "Virhesuuntaa haetaan virhemerkit annetaan, tosisuuntaa haetaan, tosimerkit annetaan." Virhesuunnalla tarkoitetaan kompassisuuntaa ja magneettista suuntaa.

Esimerkki 2:Ajettavan linjan tosisuunta (TS) on 122° . Mitä kompassisuuntaa on ohjattava, kun merikartalta saatava eranto on +7° ja eksymätaulukosta saatu eksymä -4°.

 

 TS =

 122°

 er (+)

 -7°

 MS =

115°

 eks. (-)

+ 4°

 KS =

119°

Esimerkki 3:Alusta ohjataan kompassisuunnalla 228°. Mikä on aluksen tosisuunta, kun merikartalta saatava eranto on +7° ja eksymätaulukosta saatu eksymä +3°.

 

 KS =

 228°

 eks. (+)

+ 3°

 MS =

231°

 er (+)

+ 7°

 TS =

238°

 

Takaisin