otsikko
| Peruskoulutus| Palveluskoulutus|Suojelukoulutus|

etusivulle
rotuesittelyyn
koulutussivulle
kuvagalleriaan
linkkisivulle

Vanha koira ei uusia...

Rottweilerin koulutus kannattaa aloittaa heti, kun koiran tuo uuteen kotiin. Ensimmäisenä sen on opittava luottamaan uuden perheensä jäseniin. Yksi hyvä kikka opettaa luottamusta koiralle on laittaa makupala huulten väliin ja antaa sen noukkia se suullaan siitä. Näin koira oppii lähestymään omistaansa ja luottamaan häneen.
Seuraavaksi opetetaan EI-käskyn merkitys. Esimerkiksi kuljetetaan koiraa taluttimessa makupalan ohi ja kun se yrittää ottaa makupalan sanotaan vahvasti EI ja nykäistään koiraa remmistä.
Pienen kahden kuukauden ikäisen rottiksen voi jo viedä tottelevaisuuskoulutukseen. Siellä sekä omistaja että koira oppivat monia tärkeitä asioita tulevaa yhteiselämää varten.
Rottweilerin kanssa on oltava tiukkana heti koulutuksen alussa. Sen on ymmärrettävä jo pienenä kuka on lauman johtaja, muuten sen kanssa voi tulla ongelmia myöhemmin.
Kuten luonnekuvauksessa sanotaan, rottis on työ- ja miellyttämishaluinen koira. Jo pienenä se tekee mielellään mitä omistaja käskee. Tosin kärsivällisyyttä ei vielä alle vuoden ikäisellä riitä pitkiin koulutussessioihin.

Palveluskoiralajit

Rottweiler on palveluskoira ja se on mielissään, kun se voi tehdä jotain tärkeää. Hyviä lajeja rottikselle ovat mm jäljestys ja haku. Rottiksen ominaisuuksista näissä lajeissa tulevat esille erinomaisesti mm kärsivällisyys ja rauhallisuus.

Jäljestys

Jäljestyksessä on tavoitteena koiran hyvän hajuaisin avulla löytää metsään kadonnut ihminen tai eläin. Kouluttaminen kannattaa aloittaa koiralle tutussa ympäristössä ja jäljen tekijäksi valita henkilö, jonka koira haluaa löytää. Kannattaa myöskin valita mahdollisimman häiriötön alue, jotta koira voi keskittyä siihen mitä tehdään. Jäljestyksessä koiraa kuljetetaan jäljellä remmissä. Aluksi seurattavasta jäljestä kannattaa tehdä suora, jotta koiran on sitä helppo seurata. Myöhemmin jälkeen tehdään 90 asteen kulmia ja reitille pudotellaan esineitä, jotka koiran täytyy löytää.

Blackie on harrastanut jäljestystä jonkin verran. Vaikka emännällä oli omat epäilyksensä rauhallisen ja lähes nahjusmaisen koiransa suhteen, oli Blackie jo heti ensimmäisellä kerralla hajulla siitä mitä tuli tehdä. Yhtään jälkeä ei jäänyt löytymättä, vaikka melko alkuvaiheessa mentiin jo hiekkarinteisiinkin kokeilemaan.

Haku

Hakukokeessa on kaksi osuutta; esinehaku ja ihmishaku. Hakukoiria käytetään muunmuassa huumekoirina. Esinehaussa koiran täytyy löytää viiden minuutin aikana tietyn kokoiselta alueelta kolme esinettä. Ihmishaku on periaatteltaan jäljestyksen tapainen. Haussa vain on tietyn kokoinen alue, jonne on piiloutunut useita ihmisiä ja koira kulkee vapaana niitä etsien.

Molemmat jäljestys- ja hakukoulutus ovat sekä koiralle että omistajalle mielekästä liikuntaa. Oppimisen ilo on suuri ja koira on tyytyväinen saadessaan tehdä jotain hyödyllistä.

Suojelukokeet

Rottweilerin luonteenpiirteet sopivat hyvin myös suojelukokeisiin. IPO-koe, jota kutsutaan myös suojelukokeeksi, käsittää kolme osaa: jäljestämis-, tottelevaisuus- ja suojeluosuudet. Jäljestämisestä on kerrottu edellä. Tottelevaisuuskokeessa koiran täytyy osata muunmuassa paikalla makaaminen, seuraaminen, luoksetulo ja noutaminen. TOKOssa testataan myös koiran kauko-ohjattavuus. Suojelukokeessa testataan koiran tottelevaisuutta, voimakasta puruotetta avustajan hyökätessä koiraa kohti, sitä miten nopeasti koira tottelee ohjaajan käskyjä sekä varmaa ja haastavaa vartiointia liikkumattoman avustajan edessä. Suojelukoe tehdään avoimella kentällä, jossa on myös piilopaikkoja. Koiran tulee ohjaajan käskyjen mukaan etsiä "rosvo" piilostaan ja välittömästi aloittaa vartiointi. Koiran on käskystä estettävä rosvon hyökkäykset ja pakoyritykset.

Suojelukokeisiin koulutettu koira ei saa olla vihainen eikä vaaraksi ympäristölle. Koulutus vaatii sekä koiralta että sen omistajalta luonteenlujuutta ja rauhallisuutta.

Rottweilerille sopivat toki monet muutkin harrastukset, kuin mitä edellä on mainittu. Nämä kuitenkin ovat niitä yleisimpiä. Linkkejä koiraharrastuksista kertoville sivuille löydät Linkki-sivulta.

Copyright 2001
Ani Rensujeff

Alkuun