Hyvä näyttelyvieras

Ehkä ihmettelet näyttelyni vanhahtavaa nimeä: MEKAANILLISIA ARVOITUKSIA. Näin ratkaisi lehtori J. Mela vuonna 1894 englanninkielisen käsitteen " mechanical puzzle" suomentamisen tarkastaessaan Carl Smithin kirjan " Luonnontieteellistä ynnä muuta ajanvietettä; fysiikkaa, kemiaa, mekaniikkaa, taikatemppuja" suomennoksen.

Näyttelyssä olevia esineitä kutsutaan Suomessa yleisesti nimellä pulmalelut, mikä ei vastaa englannin kielistä termiä "mechanical puzzle". Vaikka tällaisia pulmia onkin käytetty myös leluina, valtaosaa näyttelyssä esillä olevista esineistä ei mitenkään voi kutsua leluiksi. Ongelman ratkaisu saattaa olla hyvin vaativa ja työläs, jotkut esineistä ovat hinnaltaan varsin arvokkaita, joitakin ei ole tehty kuin muutama kymmenen kappaletta kaiken kaikkiaan. Siinä joitakin syitä, joitten vuoksi en pidä näyttelyesineitä leluina.

Olen vuosia kestäneen keräilyn aikana yrittänyt keksiä suomalaisen nimen, joka sopisi tällaisille pulmille paremmin kuin lelu. Armeija-aikanani joku sanoi minun rakentelevan aivoansoja, mikä mielestäni varsin onnistuneesti kuvaa ainakin rautalanka-ongelmia.

Näyttely käsittää pienen osan kokoelmastani. Esillä olevat esineet ovat omiani lukuun ottamatta Tangram-merkkejä, mikro-nyrkkiä ja käsin tehdystä paperista valmistettua palapeliä. Kokoelma ei olisi karttunut ilman eri puolilla maailmaa olevia keräilijäystäviäni, joille suuri kiitos. Erikseen on vielä mainittava suomalaiset pulmaharrastajat, jotka ovat auttaneet minua harrastuksessani. Epävirallisen yhdistyksemme kokouksessa kesällä 2000 oli mukana 19 henkeä - harrastajia on siis Suomessakin.

Postimerkkikeskus lainasi TANGRAM-palapelin esittelyä varten Eero Hellstenin tekemän kuva-sarjan, josta kiitokseni.
Lisäksi haluan mainita seuraavat henkilöt ja esittää heille kiitokset. Jerry Slocum on inspiroinut minua tämän näyttelyn pystyttämiseen, Frans de Vreugd on laatinut pulmien animaatio-ohjelman, Allan Boardman lainasi mikro-nyrkin näyttelyyn, William Waite lähetti palapelejään., Pekka Agarth ja Anti Närhi tekivät todella hienon julisteen, Pekka Laakkonen ja Veijo Lipponen tekivät yleisöpulmia. Syytä ei ole unohtaa Antti Mäkistä, joka uskoi, että kokoelmani on museonäyttelyn arvoinen. Tärkeimpänä kiitoksen kohteena haluan mainita vaimo-kullan, joka jälleen kerran on kestänyt harrastukseni aiheuttaman kaaoksen kotona.

Näyttelyllä pyrin antamaan katsauksen aivoansojen mielenkiintoiseen , kiehtovaan ja moni-muotoiseen maailmaan. Ne ovat jotakin muuta kuin "palikoita", joilla jotkut ystäväni arvelevat minun leikkivän. Kuitenkin oma kiinnostukseni puusta tehtyihin pulmiin - pirun-nyrkkeihin, rasioihin, pakkausongelmiin jne - näkyy näyttelyn painotuksessa. Tutustu näyttelyyn avoimin mielin, koeta ratkoa esilläolevia tehtäviä. Jos sinulla jää mieleen kysyttävää tai haluat muuten tietää enemmän tällaisista mekaanillisista arvoituksista, ota rohkeasti yhteyttä minuun.

Toivotan sinulle mielenkiintoisia hetkiä näyttelyn parissa.

Näyttelyyn

Updated: 2009-04-05